Maukah Kita Untuk Pulang ?

Dalam kesibukan kita sebagai manusia mencari kesempurnaan dunia, ada di antara kita yang terlupa akan kesempurnaan rohaniah untuk di bawa pulang nanti bertemu yang Maha Esa.

Sering dijadikan alasan “waktu” menjadi penghalang untuk berbuat amal kebaikan dan ibadah.

Kalau difikirkan dari aspek perkerjaan….yang lain pun ada tanggungjawab masing-masing. Tetapi mengapa ada pihak yang mampu menyempurnakannya?

Hidup kita yang sangat singkat ini, penuh dengan banyak perkara dan tanggungjawab untuk dilaksanakan.

Tatkala kita sibuk mengerjakan yang lain, kita sering terlupa mengerjakan yang wajib.

Sudah menjadi lumrah kita sebagai manusia perlu mencari keperluan dalam hidup.

Tetapi apalah salahnya kalau kita praktikkan sedikit masa untuk menunjukkan rasa kasih dan sayang kita pada Allah yang Maha Mengasihi lagi Maha Pemberi.

Kalau dilihat dari aspek waktu yang sering menjadi persoalan atau lebih tepat lagi faktor utama kepada kita, kita punya waktu 24 jam sehari.

Kita belajar lebih kurang 8 hingga 10 jam sehari. Kita istirahat pula lebih kurang 5 hingga 8 jam.

Kalau dihitung waktu yang memang betul-betul kita gunakan lebih kurang 18 jam. Tapi kita ada 24 jam. Kita ada lebih kurang 6 jam lagi.

Setiap apa yang telah difardhukan/diwajibkan ke atas kita adalah tanggungjawab yang kita perlu lakukan walau dalam apa keadaan sekali pun. Ini karena setiap apa yang wajib itu ada kebaikannya.

Contohnya solat itu sendiri. Selain sebagai penenang jiwa ia juga merupakan “magnet” rezeki. Jadi kenapa perlu kita abaikan? Padahal awalnya tadi kita sendiri yang sibuk dengan pencarian nafkah hidup.

Bila sudah diberikan peluang oleh Allah swt untuk dipermudahkan, kenapa kita perlu pilih jalan yang susah? Itu baru satu, masih banyak lagi amal ibadah yang membawa kebaikan secara terus menerus kepada kita.

Jadi tunggu apa lagi? Rebutlah peluang sementara kita masih ada qudrat melakukannya. Janganlah kita berputus pada rahmat Allah, sesungguhnya Allah swt itu Ar-Rahman dan Ar-Rahim.

Dan takkan pernah Dia mau melihat hamba-hamba-Nya dalam kesusahan. Seruan saya pada diri saya dan yang lain. Marilah kita perbanyakkan ibadah kita; mudah-mudahan kita akan dirahmati-Nya.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s